huisman warmtetechniek

  1. Home
  2. Particulier
  3. Airco
  4. Uitleg koelen/warmtepomp

Bedrijf zakelijk - ga naar particuliere informatie

Een beller is sneller 0599 - 650 123

Recente projecten

Wokrestaurant Musselkanaal

Huisman Warmtetechniek bouwt op uitnodiging van Jan... Meer »

Vrijstaand woonhuis famillie Meijer

 In opdracht van de famillie Meijer in... Meer »

Uitleg koelen/warmtepomp

Koelingscyclus
Een airconditioner draait zoals een koelkast. Het koelmiddel vloeit door het systeem en kan van druk of van toestand veranderen. Er zijn vier processen binnen de 'koelingscyclus'.

1. Compressor 
Het hart van een airconditionersysteem, dat het koelmiddel door het systeem pompt, is de compressor. Het koelmiddel is een soort gas dat onder lage druk staat vooraleer het bij de compressor komt. De compressor plaatst het gas onder hoge druk en stuurt het door naar de condensor.

2. Condensor 
In de condensor wordt het gas onder hoge druk omgezet tot een vloeistof onder hoge druk waarbij warmte wordt afgegeven aan de omgeving.

3. Expantieventiel 
Nadien komt het koelmiddel in een expantieventiel terecht waar het in een vloeistof onder lage druk verandert.

4. Verdamper 
De vloeistof onder lage druk vloeit naar de verdamper, waar de warmte uit het lokaal wordt opgenomen en waarbij ze wordt omgezet naar een gas onder lage druk. Dit komt in de compressor terecht en de cyclus begint opnieuw.

Warmtepomp airco
Bij een warmtepomp airco wordt het koelsysteem omgedraaid. Een warmtepomp is een systeem dat uw ruimte tijdens de warmste zomers koelt en tijdens de koudste winters verwarmt. In 'koeling' absorbeert het koelmiddel van het toestel de warmte van de ruimte om het buiten af te zetten. In 'verwarming' is dit juist het omgekeerde.

Efficiënt energieverbruik?
Deze systemen zijn ook veel energievriendelijker in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Dit omdat ons systeem niet gebaseerd is op het verbranden van brandstof maar op het verplaatsen van warmte. Hierdoor zijn warmtepompen vijf keer energievriendelijker dan andere verwarmingstoestellen!

Een warmtepomp draait de koelcyclus om. Het systeem haalt de gratis calorieën uit de buitenlucht en vervoert deze naar de binnenunits. Dit principe kan doorgaan zelf bij lage buitentemperaturen zoals -5°C, -10°C of -15°C, dit hangt echter af van het gebruikte aircosysteem.

Het ontwerpen van een aircosysteem voor koelen en verwarmen is maatwerk. Berekenen van de benodigde capaciteit, temperatuur, afmetingen en uitvoering. Wij kunnen berekeningen uitvoeren met onze transmissieberekeningen en selectieprogramma’s.

Meer informatie
Wilt u ook graag nadere informatie of een bezoek van onze adviseur, bel ons op 0599 - 650 123 of neem contact met ons op via het contactformulier.